Sirop de agave Biorganik, indulcitor natural obtinut din seva de agave. Agavele sunt plante perene originare din Mexic si inrudite cu crinii si cu amaryllis, desi sunt deseori confundate cu cactusii sau cu speciile de aloe. Multe dintre specii sunt apreciate ca plante ornamentale, traditional sunt folosite in alimentatie si/sau pentru fibre sau chiar pentru obtinerea unor instrumente de suflat similare buciumului (didgeridoos), dar sunt cel mai bine cunoscute pentru siropul extras din seva lor (aguamiel in limba spaniola – apa cu gust de miere). Siropul de agave (nectar de agave) este un indulcitor natural mai dulce decat mierea de 1.4-1.6 ori si mai putin vascos decat aceasta, comercializat in mai multe variante diferentiate prin gradul lor de prelucrare:
light agave syrup / siropul de agave deschis la culoare – are o aroma slaba, aproape neutra, fiind din acest motiv adaugat in alimente si bauturi cu gust delicat;
amber agave syrup / siropul de agave de culoarea ambrei (chihlimbarului) – are o aroma de caramel de intensitate medie si este folosit in alimente si bauturi cu arome mai intense;
dark agave syrup / siropul de agave inchis la culoare – este nefiltrat, astfel incat pastreaza o concentratie mai mare de minerale din planta de agave, si are un gust pronuntat de caramel ce imprima alimentelor si bauturilor in care este adaugat o aroma distincta;
raw agave syrup / siropul de agave raw (crud) – este procesat la temperaturi sub 48 °C, pentru protejarea enzimelor naturale si are un gust slab, neutru.
Agavele sunt plante perene originare din Mexic, intalnite si in vestul SUA si in America de Sud, in centru si in zona sa tropicala. Sunt inrudite cu crinii si cu amaryllis, desi sunt deseori confundate cu cactusii sau cu speciile de aloe. Se cunosc astazi 208 specii de agave (traditional sunt mentionate 166), genul fiind incadrat conform sistemului APG III in subfamilia Agavoides din familia Asparagaceae si inclus uneori intr-o famile aparte, Agavaceae. De la agave se consuma florile, frunzele, tulpinile/rozetele bazale si seva (aguamiel in limba spaniola – apa cu gust de miere), dar multe specii sunt apreciate ca plante ornamentale. Anual, fiecare planta de agave produce flori comestibile in greutate de cateva kg, tulpinile ce le sustin cantarind si ele cateva kg. Acestea din urma, daca sunt prajite, pot fi mestecate pentra a le extrage seva dulce, dar uscate se pot folosii si pentru a confectiona „didgeridoos”, instrumente de suflat similare buciumului. Pentru consum, frunzele pot fi colectate iarna sau primavara, cand plantele sunt bogate in seva, dar sunt si sursa de fibre in cazul anumitor specii (Agave rigida var. Sisalana (canepa sisal), Agave decipiens (falsa canepa sisal)).
sirop de agave*. *ingredient din agricultura ecologica.
siropul de agave este un inlocuitor de zahar sau miere, recomandandu-se folosirea sa pentru a indulci diverse preparate: biscuiti, batoane cu musli, fulgi de cereale, prajituri, sosuri, iaurt, lapte si deserturi pe baza de soia, inghetata, siropuri sau bauturi.
Energie: 1259 kJ 297 kcal;
Grasimi: 0 g, din care acizi grasi saturati: 0 g;
Carbohidrati: 71 g, din care zaharuri: 69 g;
Fibre: 0 g;
Sare: 0.05 g.
Tara de origine: Mexic.