Durata de livrare: 1-2
Granule mici, sferice, preparate din faina de grau dur, ce pot fi folosite (fierte sau doar inmuiate) in preparate ca: sosuri, garnituri, salate, etc. Sunt o sursa importanta de potasiu, proteine si glucide.
Ingrediente: cușcuș
Produsul nu provine din culturi modificate genetic.
Tara de origine: Cehia.
Cuscus (scris in moduri diferite, de la couscous si pana la cus-cus) este o mancare de origine araba, din nordul Africii, o cereala de fapt. Ceea ce intalnim pe piata sub denumirea de cuscus este un produs obtinut din semolina, adica grau dur, cel cu cu boaba mai lunga, galbuie, prelucrat cu ajutorul apei, transformat in granule sferice si apoi uscat. Initial se fabrica si din mei sau orz in unele regiuni, dar cuscusul folosit la scara larga este din grau. Modul de preparare poate sa para complicat: graul dur se macina, iar faina se umezeste cu apa, pana cand se formeaza mici granule cu diametrul de aproximativ 1 mm. Aceste granule sunt, ulterior, pudrate cu faina alba, ca sa isi pastreze forma sferica. In Vest, cuscusul este tratat la abur si apoi deshidratat, pentru a asigura consumatorului cel mai rapid mod posibil de a-l include in alimentatie.
Cuscusul se recomanda in hrana copiilor si a vegetarienilor, sub forma de garnitura, preparat cu lapte, ciuperci sau legume. Cuscus-ul este foarte potrivit in salate sau in preparate de post. Nu se consuma crud, ci inmuiat in apa fierbinte. Daca vrei sa il inmoi in apa rece, si acest lucru este posibil, dat fiind ca in momentul in care il cumperi din magazin, el este deja tratat termic, insa trebuie inmuiat pentru un timp mult mai lung, aproximativ intre 8-10 ore si, practic, nu prea ai motiv sa folosesti apa rece in loc de fierbinte.
De consumat, cuscusul se poate consuma rece sau cald, dupa preferinte. In cazul in care il folosesti pe post de garnitura la legume sau ciuperci, in sosuri sau budinci, il poti consuma cald. In salate se adauga in general rece. Concret, cuscusul este atat o mancare de sine statatoare, daca ii adaugi sos, cat si o garnitura sau poate intra in componenta deserturilor. Practic, in fiecare dintre momentele mesei tale (fel principal, garnitura, salata sau desert) poti sa te folosesti de el pentru a imbogati meniul cu un aliment cu multe beneficii pentru sanatate.
Dat fiind ca este o cereala, cucusul poate fi introdus in alimentatia copiilor si bebelusilor de la varsta de 10 luni, amestecandu-l cu lapte sau legume. Va fi indragit de cei mici datorita structurii de pasta si texturii extrem de fine si pufoase.
Cuscusul se digera foarte bine si este sarac in grasimi, de aceea parintii il pot gati cu incredere, va aduce alimentatiei celor mici numai beneficii.